Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Nieuwsbrief Mei 2024


“Op 18 april werd Putten door de Canadezen bevrijd. Feestvierende Puttenaren beklommen de Canadese tanks, plotseling ging een machinegeweer af toen een Canadees zich bukte om sigaretten en chocolade te pakken. Mevrouw Bedijn en Akke Schotanus waren op slag dood en Wijke Sybenga raakte zwaar gewond. “   Willem Knoppert



De blijdschap van bevrijding en verdriet lagen 18 april 1945 dicht naast elkaar. De bevrijding van Putten heeft aan 6 burgers het leven gekost.

Johannes G. Ahrens, 31 jaar uit Putten kwam om tijdens beschietingen aan de Voorthuizerstraat.
Lubbertje Bedijn-Beernink, 51 jaar uit Putten werd op slag gedood door het ongeluk met het machinegeweer.
Jan van Mondfrans, 24 jaar uit Nijkerk kwam om tijdens het vuurgevecht op de Voordijk.
Derkje van Mondfrans-Hendriks, 23 jaar uit Nijkerk kwam om tijdens het vuurgevecht op de Voordijk.
Akke Schotanus, 21 jaar uit Putten werd op slag gedood tijdens het ongeluk met het machinegeweer.
Willempje van Wijncoop, 51 jaar uit Putten kwam om tijdens de beschietingen in Steenen- kamer.


Zaterdag 4 mei vindt de Nationale Herdenking in Putten plaats bij het monument op de Oude Algemene Begraafplaats aan de Engweg. Belangstellenden zijn van harte welkom om de herdenkingsbijeenkomst, de stille tocht en de plechtigheid bij het monument bij te wonen. Voor meer informatie

Tijdens de Nationale Herdenking herdenkt Nederland allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Zaterdag vier mei is Nederland 2 minuten stil….jij ook?

Reiscommissie
De reiscommissie van Stichting Oktober 44 heeft, i.s.m. andere organisaties, voor 2024 de onderstaande reizen op de planning staan:

  • woensdag 1 mei – vrijdag 3 mei: Wöbbelin en Neuengamme. (i.s.m. reisgezelschap Leusden)
  • maandag 24 juni - vrijdag 28 juni: Normandië*
  • zondag 11 augustus: Meensel-Kiezegem en bezoek Fort Breendonk.
  • vrijdag 18 oktober- zaterdag 19 oktober: Neuengamme i.s.m. Vriendenkring Neuengamme. (Let op gewijzigde datum)
  • zaterdag 16 november – maandag 19 november i.v.m. Volkstrauertag zo.
  • 17 november: Wedel- Ladelund – Sandbostel.

*Dit jaar is het 80 jaar geleden dat op 6 juni 1944 D-Day in Normandië plaatsvond. De Stichting Oktober 44 organiseert, bij voldoende deelname, een 5 daagse busreis van 24 t/m 28 juni om daarbij de invasiestranden en bijzondere plaatsen te bezoeken. Onder andere staan bezoeken aan de Pegasusbrug, Arromanche, Omaha Beach, Colleville, Pont du Hoc, Saint Mer Eglise en Caen op het programma. Ook zullen we op de terugreis een bezoek aan de Belgische stad Ieper brengen om daar de Ceremonie Last Post bij de Menenpoort bij te wonen.

Informatie en/of aanmelden: Mail
telefonisch op nummer 0341 353022. (aanmelden tot 13 mei)

 

 

 

 

 

 

Lotgenoten razzia 1 en 2 oktober 1944
Nabestaanden van de razzia van 1 en 2 oktober 1944 komen regelmatig bij elkaar om hun verhalen en ervaringen met elkaar te delen. De volgende bijeenkomsten staan gepland op woensdag 19 juni en woensdag 21 augustus in Stroud, Brinkstraat 91 te Putten. De aanvang is 14.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurslid Wilma Knoppersen, tel. 06 22683067 of mail

Jaarvergadering
Graag willen wij u van harte uitnodigen voor de jaarlijkse bijeenkomst op woensdag 29 mei in Zalen en Congrescentrum De Aker, Fontanusplein 2 in Putten. Uitgenodigd is Pieter Dekker. Pieter gaat vertellen over het historisch onderzoek dat hij heeft gedaan met betrekking tot de vragen die rezen over de razzia toen hij werkte aan het boek Van Naam tot Nummer. De zaal is geopend vanaf 19.30 u. waarna het programma begint om 20.00 u.


Ort der Verbundenheit
Sinds enkele jaren bevindt zich op het buitenterrein van de Gedenkstätte KZ Neuengamme een monument met de naam Ort der Verbundenheit. Op deze plaats van verbondenheid en solidariteit kunnen nabestaanden hun weggevoerde familielid gedenken en eren. Ort der Verbundenheit is een monument voor álle slachtoffers die in KZ Neuengamme gevangen hebben gezeten, ongeacht of ze daar of in de buitenkampen zijn omgekomen of zijn teruggekeerd. Nabestaanden en familieleden kunnen een persoonlijke en actieve bijdrage leveren aan het monument door een herdenkingsposter te (laten) ontwerpen, waarop het leven van hun dierbare(n) in woord en beeld zichtbaar is. Dit gebeurt door het gebruik van persoonlijke gegevens, (familie)foto’s en documenten op het posterontwerp. Met ieder nieuw ontwerp wordt het monument een beetje groter.

Als Stichting Samen Verder Putten en Stichting Oktober 44 stellen we u graag in de gelegenheid om een herdenkingsposter te (laten) maken van uw weggevoerde familielid dat in Ladelund is omgekomen. Heeft u belangstelling voor dit project of wilt u meer informatie, dan bent u van harte welkom op onze informatiebijeenkomst op maandag 3 juni 2024 om 19.30 uur in De Aker te Putten.
Over Ort der Verbundenheit is ook informatie beschikbaar op: Facebookpagina ‘Posters herinneringsplek Neuengamme: 

Website van Ort der Verbundenheit, met een posterarchief van herdenkingsposters uit verschillende landen, die reeds gemaakt zijn:

Reis project Ort der Verbundenheit Neuengamme
In het kader van het project Ort der Verbundenheit organiseren Karin van Steeg en Pieter Dekker in mei een 2-daagse reis naar Neuengamme. Tijdens de reis zullen er 16 nieuwe posters gepresenteerd worden waarvan er 7 posters van razziaslachtoffers zijn. Na de posterpresentatie zal er gelegenheid zijn voor nabestaanden/familieleden om de poster van hun familielid op te hangen op het buitenterrein nabij het Plattenhaus en anderen te ontmoeten. Ook zal er tijdens de reis een rondleiding worden verzorgd en zullen we de kranslegging ter nagedachtenis aan alle slachtoffers bijwonen tijdens de jaarlijkse herdenking.
De reis zal plaatsvinden van 2-3 mei. Eventueel wordt de reis uitgebreid tot 4 mei. Voor meer informatie kunt u contact opnemen


Oproep
Voor een tentoonstelling die in Museum De Tien Malen in Putten gehouden gaat worden ter gelegenheid van de 80-jarige herdenking van de razzia zijn wij op zoek naar voorwerpen die herinneren aan een weggevoerde. Een tastbare herinnering aan een man, vader of zoon die het verhaal vertelt wie deze persoon was of voorwerpen die een relatie hebben met de razzia of de gevolgen daarvan. Verder zijn er de afgelopen jaren ook gebruiksvoorwerpen uitgebracht met de afbeelding van de Vrouw van Putten met een commercieel doel: lepeltjes, koekblikken, handdoeken etc. Heeft u een voorwerp in uw bezit dat we in bruikleen kunnen krijgen, dan kunt u contact opnemen via  of telefonisch met een van de met een van de bestuursleden.

Koektrommel met de afbeelding van het monument.


Bijdrage 2024
Binnenkort ontvangt u de uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst voor sympathisanten. De laatste jaren merken we dat het overmaken van de jaarlijkse bijdrage sinds het afschaffen van de acceptgiro wordt vergeten. Inmiddels is het ook mogelijk om uw bijdrage d.m.v. een QR-code te betalen. De jaarlijkse bijdrage is verhoogd naar € 15,00. Een hogere gift is natuurlijk ook mogelijk.

Scan de QR-code om te betalen voor Gift Stichting Oktober 44.


Nieuwe publicaties
Historisch onderzoek of dagboeken die na jaren ineens opduiken, leveren mooie boeken en/of getuigenverklaringen op waarbij de razzia van Putten direct of indirect een rol speelt.
Nu een uitgave van een jeugdboek waarin heden en verleden met elkaar verweven zijn. 

  • Auteur: Gerald Gijsbertsen
  • Jeugdboek
  • paperback 144 blz.
  • ISBN: 9789464897920
  • Jaar: 2024

Als Daan op weg naar het zwembad van zijn fiets valt en in coma raakt gaat hij ‘terug’ in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog. Hij komt het verzet tegen. Wat hij dán meemaakt…
De schrijver Gerald Gijsbertsen is geboren in Ermelo. Door zijn opa was hij altijd al geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, ook de razzia van Putten interesseerde hem. Gerald ging het leger in en werd uitgezonden naar Srebrenica, mede door zijn ervaringen voelde hij het belang van vrede en wilde dit belang van vrede en vrijheid doorgeven aan de jeugd.

 

 


Agenda 2024

  • 29 april Dagreis herdenking Stalag XB KZ Sandbostel
  • 1 en 2 mei Herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Wöbbelin.
  • 3 mei Herdenking in Neuengamme en Neustadt
  • 4 mei Nationale Dodenherdenking op de Oude Algemene Begraafplaats te Putten
  • 5 mei Nationale Bevrijdingsdag
  • 29 mei Jaarlijkse bijeenkomst Stichting Oktober 44
  • 3 juni Informatieavond Ort der Verbundenheit
  • 19 juni Lotgenotencontact
  • 24 – 28 juni 5-daagse reis Normandië (bij voldoende deelname)
  • 21 augustus Lotgenotencontact



Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia