Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

Vrouwen in oorlogstijd uitzending TV Gelderland 25-02-2010

Een mislukte aanslag van het verzet op een Duitse auto bij Putten is opmaat voor één van de verschrikkelijkste vergeldingsacties van de bezetter. De actie op de weg tussen Nijkerk en Putten loopt in de nacht van zaterdag 30 september helemaal uit de hand. Er vallen doden, 3 Duitsers weten weg te komen en 1 van hen wordt door de ondergrondse meegenomen.

De gevolgen voor Putten en wijde omgeving zijn desastreus, 7 mensen komen zondag 1 oktober om het leven en de Duitsers drijven de bevolking in het centrum bijeen. Uiteindelijk worden de mannen gescheiden van vrouwen en kinderen. De Puttense mannen worden op maandag 2 oktober naar het station gedreven, het gaat dan om meer dan 600 personen die naar kamp Amersfoort worden vervoerd. Van daaruit gaan de gevangenen naar kampen in Duitsland.

Uiteindelijk zullen maar 48 van hen naar Putten terugkeren. In Vrouwen in Oorlogstijd het verhaal van Gerrie Vastenburg waarvan de vader niet terugkeert en dat van een Jansje Rozendaal-Hogebrug die het van nabij meemaakte, maar waarvan de hele familie de oorlog doorstaat.

 

 

 

Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten