Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

PUTTEN -06-08-2009 Zelfs in hun wildste dromen hadden de gebroeders Van Steeg uit Nijkerk niet gedacht dat zij ooit nog iets zouden terugvinden van hun overleden vader. Via een bizarre samenloop van omstandigheden kregen de broers Hendrik en Lubbert vanmiddag zijn trouwring overhandigd.


Hendrik van Steeg werd in oktober 1944 weggevoerd tijdens de Puttense razzia om nooit meer terug te keren. Zijn nabestaanden hebben nooit meer iets van hem teruggezien. Geen documenten. Geen persoonlijke spullen. Niets.

Vorige week brachten Hendrik en zijn vrouw Wouda een bezoek aan Kamp Amersfoort. Het echtpaar woont al ruim twintig jaar in Australië, maar zijn op vakantie in Nederland. Ze logeren bij Hendriks oudere broer, Lubbert, die nog steeds in Nijkerk woont.

In Kamp Amersfoort raakte het echtpaar door toeval in een gesprek verwikkeld met Annemiek Littlejohn, voorzitter van de Stichting Vrienden van Kamp Amersfoort. Bij het horen van de naam 'Van Steeg' ging direct een belletje rinkelen bij haar. "Jullie zijn toch geen familie van de Hendrik Versteeg die is weggevoerd tijdens de Puttense razzia?"

Wat bleek: er lag nog een envelop met zijn naam erop in het magazijn van Kamp Amersfoort.

Tot dat moment hadden Hendrik en Lubbert nog geen benul wat er in die envelop zat. Toen de trouwring werd onthuld, hielden zij het niet meer droog. "Dit is echt heel bijzonder", zegt Lubbert. "Het is alleen vreselijk jammer dat onze moeder dit moet missen. Zij is namelijk ziek."

In het kamp liggen nu nog voorwerpen van ruim zeventig slachtoffers. Littlejohn lanceert binnenkort een website om de nabestaanden op te sporen.

 

Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten