De jaarlijkse tocht naar Neuengamme was dit keer georganiseerd als een 2 daagse reis
Vrijdag 17 oktober vertrok om 08.00 uur van het parkeerterrein bij de nieuwe kerk de bus met 26 deelnemers.Doordat er onderweg nogal wat file leed was liep het al tegen 14.30 uur toen we Neuengamme bereikten.Daar werden we hartelijk verwelkomt door Pastor Butler, Pastor Köhler en anderen. Er voltrekken zich nogal grote veranderingen op het terrein van het vroegere kamp, mede dankzij de in totaal 15 miljoen euro, die de Bundesrepubliek en de stad Hamburg ter beschikking gesteld hebben. De jeugdgevangenis op de plaats waar vroeger de barakken stonden, wordt afgebroken. Het terrein is al toegankelijk en werd als eerste bezocht.Vervolgens bracht de bus ons naar de vleugel van de Walther-Werke waar de tentoonstelling bezocht werd. Tegen 17.30 uur ging de reis naar het hotel van de Deutsche Telekom en vervolgens naar restaurant Zum Lüttenberg voor het diner.
De dag werd besloten met een korte aandacht in de Johannes Kirche. De zaterdag ochtend begon met het officiële gedeelte van de reis. De jongste deelnemer, Nathan van Dompseler, legde een bloemstuk bij de Nederlandse steen. Bij het Puttense gedenkteken legden eerst de dames Spaan, de Reuver en Hop op persoonlijke titel een krans. De krans namens de stichting werd gelegd door mevr van der Vlist en mevr Koot. Na 2 minuten stilte las mevr van Dompseler ps.84 en een gedeelte uit Openbaringen 21.
Met het zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus werd de plechtigheid besloten. Daarna verspreiden de aanwezigen zich op het terrein, om elkaar weer te ontmoeten in het Documentenhaus. Daar kregen de textielen dodenlijsten uiteraard veel aandacht. De bus bracht ons vervolgens naar de Klinkerwerke (steenfabriek) en de haven aan de Dove Elbe. Daarna was er nog de gelegenheid om de tentoonstelling over Putten in de Waltherwerke te bezichtigen. Ook de spoorwagon op het opnieuw aangelegde spoorwegterrein kreeg veel aandacht. Het was ook mogenlijk om de vroegere SS garage te bezoeken, Deze word verbouwd tot een tentoonstellingsruimte. De nadruk zal dan liggen op de daders. Ten slotte waren er Kaffe und küchen. Tegen 14.30 uur begon de terugreis. Deze verliep zeer vlot daarom was er nog tijd voor een kort bezoek aan de begraafplaats in Meppen-Versen. Terug in Nederland las ds van der Vlist de geschiedenis van een onderwijzer uit Staphorst voor. In Neuengamme was deze veler tot een zegen. Dat bezorgde hem de spot/erenaam Pastor. Het leide er ook toe dat hij omstreeks Kerstmis werd doodgeslagen. Omstreeks 20.45 uur leverde chaufeur Klaas Simon ons weer veilig af op ons vertrekpunt.