Nieuwsbrief Stichting Oktober 44
Januari 2024
‘Herinneren is een kwestie van tijd,
herdenken een kwestie van willen’
Jan Rot
Auschwitz
Op 27 januari 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In 2005 riep de toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan 27 januari uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijna 6 miljoen Joden systematisch en fabrieksmatig vermoord. Uit Nederland werden ongeveer 101.800 mensen slachtoffer.
Op 11 maart 2024 opent het Nationaal Holocaustmuseum zijn deuren. Het Nationaal Holocaustmuseum is gevestigd in de oude kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, recht tegenover de Hollandse Schouwburg die tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzamelplaats was voor Joden voor zij werden gedeporteerd. Naast de kweekschool bevond zich de kindercrèche waar de kinderen, van wie de ouders in de Hollandse Schouwburg verbleven, werden opgevangen. Hierdoor ontstond de gelegenheid om kinderen te laten onderduiken. Directrice Henriëtte Pimentel ging samenwerken met Johan van Hulst, directeur van de kweekschool, Walter Süskind, die de leiding had in de Hollandse Schouwburg en Sieny Kattenburg die de administratie verzorgde in de crèche. Verder zocht ze contact met verschillende verzetsgroepen die zorgden voor onderduikadressen. Jonge vrouwen, koeriersters van de verzetsgroepen ontfermden zich over de kinderen. Op het moment dat de tram stilstond voor de Hollandse Schouwburg sprongen zij met een kind op de tram of verdwenen om de hoek. Kleine kinderen en baby’s werden vrij makkelijk in een tas meegesmokkeld. Naar schatting zijn ongeveer 1.000 kinderen uit de crèche hierdoor gered.
In oktober 1942 werd een jongetje binnengebracht, dat te vondeling was gelegd. Hij werd Remi genoemd naar de hoofdpersoon uit het boek Alleen op de wereld van de Franse schrijver Hector Malot. Het jongetje met zijn mooie diepblauwe kijkers stal het hart van directrice Pimentel, maar ook van een van de Duitse bewakers. Hij gaf het jongetje een beertje. Zelfs SS-Hauptsturmführer Ferdinand aus der Fünten had een zwak voor het jongetje. Hierdoor was er geen enkele kans om Remi weg te smokkelen. In april 1943 wordt Remi naar Westerbork vervoerd. Op 18 mei 1943 gaat hij op transport naar Sobibor waar hij op 21 mei wordt vermoord. In 2003 wordt Remi na een zoektocht door zijn broer herkend. Zijn ware naam was Koenraad Huib Gezang. Hij werd 1 jaar oud.
In Nederland wordt de herdenking gehouden op zondag 28 januari bij het spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. Voor meer informatie
Op 11 maart 2024 is de officiële opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Voor meer informatie
Meer informatie over Koenraad Huib Gezang vindt u via deze link
Bekladding Gedachtenisruimte
Zondag 31 december wachtte ons een zeer onaangename verrassing. Op de buitenmuur van de Gedachtenisruimte stond met groene verf de tekst 7 okt. ’23 en een Davidsster met strepen gespoten. Het bestuur heeft onmiddellijk aangifte gedaan bij de politie. De politie nam de zaak hoog op en verrichtte direct ter plaatse onderzoek. De Gemeente Putten heeft dezelfde dag de tekst afgedekt en opdracht gegeven de volgende dag 1 januari de tekst te laten verwijderen door schoonmaakbedrijf Batenburg Reiniging. Mede door de aandacht van de media mochten we vanuit het hele land steunbetuigingen ontvangen.
Wij willen de politie, Gemeente Putten en Batenburg Reiniging bedanken voor hun hulp in dezen. Ook willen we iedereen bedanken die zijn verontwaardiging en steun heeft uitgesproken.
De Gedachtenisruimte in Putten is de plaats waarin de namen worden genoemd van hen die slachtoffer werden van de razzia van oktober 1944. Een plek van herinnering en bezinning. Een plek waar alleen eerbied op zijn plaats is.
Reiscommissie
De reiscommissie van Stichting Oktober 44 heeft voor 2024 de onderstaande reizen in voorbereiding:
- maandag 29 april: Dagreis naar Sandbostel
- woensdag 1 mei – zaterdag 4 mei: Wöbbelin en Neuengamme
- vrijdag 11 oktober en zaterdag 12 oktober: Neuengamme
- zaterdag 16 – maandag 19 november: Wedel en Ladelund
U kunt zich opgeven tot 6 weken voor vertrek via reizenokt44@gmail.com of telefonisch bij Janny van Roon telefoon 0341 353022. De reizen gaan alleen door bij voldoende deelnemers.
Reis Normandië
In 2024 is het 80 jaar geleden dat de invasie in Normandië plaatsvond. Daarom heeft de reiscommissie het voornemen om samen met u een reis naar Normandië te plannen en te organiseren in juni 2024.
De landing op de stranden in Normandië was het begin van de bevrijding van Europa en de grootste legeroperatie vanuit de lucht en de zee in de geschiedenis. Tijdens de reis willen we bekende plaatsen bezoeken die tijdens de invasie een rol hebben gespeeld. Daarbij kunt u denken aan de invasie stranden waar nog overblijfselen te vinden zijn van de landing bijvoorbeeld Omaha Beach en Utah Beach. Sainte-Mère-Église de plaats waar een parachutist urenlang aan de kerktoren hing tijdens de invasie waarbij hij een gehoorbeschadiging opliep. Het oorlogsmuseum in Arromanches en de Amerikaanse militaire begraafplaats in Colleville-sur-Mer waar bijna 10.000 soldaten begraven liggen.
De reiscommissie vraagt belangstellenden zich aan te melden om met elkaar na te denken over de nadere bestemmingen en de reis uit te stippelen. U kunt zich tot 29 februari aanmelden via reizenokt44@gmail.com of telefonisch bij Janny van Roon telefoon 0341 353022.
Lotgenoten razzia 1 en 2 oktober 1944
Nabestaanden van de razzia van 1 en 2 oktober 1944 komen regelmatig bij elkaar om hun verhalen en ervaringen met elkaar te delen. De volgende bijeenkomst staat gepland op woensdag 21 februari in Stroud, Brinkstraat 91 te Putten. De aanvang is 14.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurslid Wilma Knoppersen, tel. 06 22 68 30 67
Oproep
Voor een tentoonstelling die in Museum De Tien Malen in Putten gehouden gaat worden ter gelegenheid van de 80-jarige herdenking van de razzia zijn wij op zoek naar voorwerpen die herinneren aan een weggevoerde. Een tastbare herinnering aan een man, vader of zoon die het verhaal vertelt wie deze persoon was of voorwerpen die een relatie hebben met de razzia of de gevolgen daarvan.
Verder zijn er de afgelopen jaren ook gebruiksvoorwerpen uitgebracht met de afbeelding van de Vrouw van Putten met een commercieel doel lepeltjes, koekblikken, handdoeken etc. Heeft u een voorwerp in uw bezit dat we in bruikleen kunnen krijgen, dan kunt u contact opnemen via secretaris@oktober44.nl of telefonisch met een van de bestuursleden.
Contactadres
Wij hebben gemerkt dat er post wordt bezorgd op het adres van de Gedachtenisruimte. Om het zoek raken van post of het te laat bezorgen van post te voorkomen, willen wij u vragen uw brieven te versturen naar het contactadres :
Stichting Oktober 44
Kerkstraat 113
3882 BP Putten
Reis project Ort der Verbundenheit Neuengamme
In het kader van het project Ort der Verbundenheit organiseren Karin van Steeg en Pieter Dekker in mei een 2-daagse reis naar Neuengamme. Tijdens de reis zullen er 16 nieuwe posters gepresenteerd worden waarvan er 7 posters van razziaslachtoffers zijn. Na de posterpresentatie zal er gelegenheid zijn voor nabestaanden/familieleden om de poster van hun familielid op te hangen op het buitenterrein nabij het Plattenhaus en anderen te ontmoeten. Ook zal er tijdens de reis een rondleiding worden verzorgd en zullen we de kranslegging ter nagedachtenis aan alle slachtoffers bijwonen tijdens de jaarlijkse herdenking.
De reis zal plaatsvinden van 2-3 mei. Eventueel wordt de reis uitgebreid tot 4 mei. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via: posterprojectputten@gmail.com
Email-adres
Een grote meerderheid van onze sympathisanten heeft inmiddels een emailadres doorgegeven, zij krijgen de nieuwsbrieven per e-mail.
U krijgt deze nieuwsbrief per post, dat brengt kosten en werk met zich mee.
Dit is verre van duurzaam als het ook anders kan.
Heeft u een email-adres?
Stuur een mail naar info@oktober44.nl en u krijgt de nieuwsbrief per mail.
Bij voorbaat dank voor de moeite!
Agenda 2024
- donderdag 18 april: Herdenking van de bevrijding van Putten bij het monument voor
de vier gevallen Canadezen aan de Voorthuizerstraat
- vrijdag19 april: Herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort