door Paul Hartman. dinsdag 29 april 2008
PUTTEN - De steden Ladelund en Putten zijn nauw met elkaar verbonden. In het Duitse dorp liggen veel van de, tijdens de razzia, weggevoerde Puttenaren begraven. Het contact is al tientallen jaren erg sterk. Op Koninginnedag krijgt deze verstandhouding een nieuw hoofdstuk. Kinderen uit Putten en Ladelund rijden dan gezamenlijk mee met de Koninginnedagoptocht, op hun eigen praalwagen.
Sinds enkele jaren bestaat er een uitwisselingsproject tussen kinderen uit Putten en Ladelund, opgezet door Stichting Oktober 44. De jonge inwoners van beide dorpen bezoeken elkaars woonplaats om zoveel mogelijk van elkaar te leren. Volgende week is het weer zover. Een groep Duitse kinderen bezoekt dan Putten voor een week vol activiteiten. Onderdeel hiervan is de Koninginnedagoptocht.
Het is de eerste keer dat Stichting Oktober 44 meedoet aan dit typisch Puttense evenement. "De groep uit Ladelund was hier twee jaar geleden ook tijdens Koninginnedag", vertelt Gert van Dompseler van Stichting Oktober 44. "Zij hebben toen ook de optocht bekeken. Het was helemaal nieuw voor hen. In Duitsland worden dergelijke evenementen namelijk heel anders gevierd."
Omdat een van de doelstellingen van de uitwisseling is om te leren van elkaars cultuur, speelde de stichting met de gedachte om mee te doen aan de optocht. "Al hebben we daar wel twee keer over na moeten denken, want onze deelname moet dan ook geen ludiek karakter krijgen."
Toch werd besloten het idee door te zetten. Over de invulling van de kar hoefde men niet lang na te denken. "Het thema van de uitwisseling is bruggen bouwen", vertelt Van Dompseler. "Logisch gevolg is dat onze kar er dus uit komt te zien als een brug."
Voor het thema werd de stichting geïnspireerd door een dominee uit Ladelund. "In het kader van de uitwisseling zijn wij vorig jaar naar Duitsland gegaan. Tijdens een kerkdienst toonde de plaatselijke dominee een kleine, zelfgemaakte brug. Hij liet zien dat je van heel simpele materialen een sterke brug kan bouwen. Dit vonden wij zo'n mooie gedachte, dat we besloten om deze boodschap te gebruiken als het thema van dit jaar." Naast de Koninginnedagoptocht staan er nog meer activiteiten op het programma, vertelt Wilma Knoppersen van de stichting. " Er wordt een bezoek gebracht aan onder meer kamp Amersfoort en onze eigen Puttense Oude Kerk",
vertelt Knoppersen. "Maar het zijn niet alleen maar serieuze uitstapjes, we gaan bijvoorbeeld ook nog een dagje naar Walibi World." Het is opvallend dat de jongeren uit Ladelund zoveel weten van de geschiedenis van Putten, zegt Knoppersen. " Vanuit de plaatselijke kerk wordt tijdens de catechisatielessen de geschiedenis verteld over de Puttense razzia. Het lijkt soms wel of zij nog meer over de razzia weten dan de jeugd in Putten."
Daar wil de stichting overigens verandering in brengen. Knoppersen: "Op korte termijn willen we lesmateriaal beschikbaar stellen voor Puttense basisscholen. In de weken voor de jaarlijkse herdenking, in oktober, kunnen de kinderen dan onderwezen worden over de razzia." Want dat is het belangrijkste streven van Stichting Oktober 44: de gebeurtenissen van toen levend houden. Opdat men het niet vergeet.