Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Film razzia scoort in Nürnberg
Op de drempel van het grote vergeten

NÜRNBERG - De documentaire ‘Op de drempel van het grote vergeten’, over de razzia in Putten is op het Internationale Filmfestival over Mensenrechten in Nürnberg goed ontvangen. De film over de zoektocht naar de Duitse daders van de razzia trok een aantal belangrijke mensen die de film onder de aandacht zullen brengen van een breder publiek.

door David Bos

Zo was er Eckart Dietzfelbinger, directeur van het documentatiecentrum in Nürnberg. Hij zei dat in de film het juiste spoor naar de daders wordt gevolgd. ,,Het is buitengewoon dat het ook gelukt is. Het is ook voor Duitse onderzoekers vrijwel onmogelijk achter de identiteit van oorlogsmisdadigers, veteranen en getuigen te komen. Dat het in deze film gelukt is, vind ik miraculeus.” Dietzfelbinger neemt de film op in het filmprogramma dat hij laat zien in de bioscoop in het Documentatiecentrum. De psychiater dr. Elke Metzner zal de film vertonen op een congres van psychiaters, die daders en slachtoffers van het Nazi-regime behandelen die ernstig zijn getraumatiseerd. Beieren staat bekend als een conservatief gebied. De Zuid-Duitse stad waar het festival werd gehouden, heeft de status als stad van vrede en rechten van de mens. Vanuit de politiek is er weinig behoefte meer om oorlogsmisdaden van SS en Wehrmacht aan de orde te stellen. Maar de stad heeft, na de grote naziprocessen van na de oorlog, haar status op het gebied van vrede en mensenrechten hoog te houden. Daarom is er ook het Filmfestival, dat dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden.

Nazi-verleden
Op het festival bleek dat het grote publiek het oorlogsverleden wil afsluiten. Films daarover werden dan ook matig bezocht, maar de schooljeugd is buitengewoon nieuwsgierig naar het nazi-verleden. De psychiaters worden na zestig jaar na de oorlog geconfronteerd met de trauma’s, ook bij de kinderen van soldaten en daders. Specialist op dat gebied is de Nederlandse psychiater Erik Vermetten van het Militair Hospitaal in Utrecht, ook bij de voorstelling aanwezig. Hij zal de film laten zien op een congres in Amerika, dat gaat over ontkenning en verdringing van oorlogsmisdaden door voormalige soldaten, zoals in Vietnam, Korea en Irak. De film is een zoektocht van de filmmaker met de uit Putten afkomstige historica Beatrice de Graaf langs ontkennende Duitse geschiedkundigen, Wehrmacht-veteranen, Justitie en ambtenaren. Uiteindelijk komen zij op het spoor van oud SS-er Albert Naumann, aan het eind van zijn leven, die aan geheugenverlies lijdt. Hij heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de razzia in Putten. De Graaf confronteert hem met belastende verklaringen van een betrokken SS-er. Naumann’s echtgenote neemt in de film de rol van ondervrager over en zet hem onder druk om de waarheid te vertellen.

Het festival wordt om de twee jaar gehouden en is het belangrijkste festival op het gebied van mensenrechten in Europa.

 

De Puttense Beatrice de Graaf
werkte als historica mee aan
de film over de razzia

 

 

 






Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia